miercuri, 13 ianuarie 2016

Visul de-a Bach, Hornbach, Maybach

Cele opt cărţi din colecţia "Poveşti din pădurea muzicală" au fost scrise pentru a crea, peste douăzeci de ani, un public pasionat de muzică clasică. Un public care să fi respirat din fragedă copilărie în preajma marilor compozitori, un public pentru care Chopin să nu sune a shopping cu ultima consoană neglijent aspirată, iar Bach să nu fie o rudă mai puţin norocoasă a lui Hornbach.

Din punctul de vedere al marketing-ului convenţional, colecţia a fost poziţionată într-adevăr riscant: un produs premium, la un preţ scăzut, într-un tiraj de masă. Toate argumentele duceau către o variantă corectă, prin publicarea acestor cărţi într-o ediţie de lux, limitată. Desigur, am luat în considerare lipsa unui auditoriu semnificativ în zona muzicii clasice, precum şi mecanismul snob al achiziţiei de produse culturale: cumpărăm pentru că "dă bine" şi/sau "pentru că e scump". Ca un contraargument am avut viziunea că fără un gest de curaj nu vom ieşi niciodată din cercul vicios "nu avem un public educat - nu avem pentru cine crea/interpreta."

     Am pus, aşadar, pe cântar un vis. Visul ca muzica clasică să coboare de pe postamentul poleit al culturii înalte direct pe raftul cu jucării. Visul ca nişte fraţi să se joace de-a Beethoven nu numai de-a Bakugan. Visul ca în curând un copil să îşi întrebe tatăl: "Hornbach de la Bach?". Sau, împingând reveria spre utopie, posibilitatea ca acelaşi puşti, devenit adult, să renunţe la un Maybach pentru integrala Bach, plus câţiva ani de libertate.

     M-a încurajat faptul că în copilărie nu avem prejudecăţi şi temeri, nu ne e frică de "muzica grea" dacă încă nu ne-a fost prezentată astfel. Suntem într-o zonă de generozitate a inimii şi de curiozitate. Or, ce auditoriu mai propice s-ar putea găsi pentru Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Tchaikovski sau Strauss? Da, am pus în balanţă un vis. Şi acesta a sfârşit prin a cântări covărşitor. Încă o dată, copiii au avut dreptate... ( fragment din interviul acordat ziarului Bursa, 11 ian 2016)

7 comentarii:

  1. De unde putem achiziționa această colecție?

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde putem achiziționa această colecție?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Pe www.adevarulshop.ro puteti gasi cinci titluri din colectia Povesti din Padurea Muzicala. Pofta buna de muzica!

      Ștergere
  3. Buna! Incep prin a-ti multumi pentru aceasta colectie minunata de povesti. Iti scriu aceste randuri ca un feedback din partea mai multor mamici de pitici iubitori de povestioare. Copiilor le-a placut foarte mult textul povestilor, in schimb la partea de ilustratii ar fi cateva observatii. Urmatoarele sunt cateva exemple de ilustratii care i-au cam speriat pe copii (3 ani, 4 ani, 5 ani):
    Ceaikovski - printul Zor coborand din copaci si dansand in jurul printesei;
    Chopin - Doamna care coboara prin fereastra;
    Bach- Scorbura intunecoasa cu doi ochi;
    Beethoven - Imaginea monstruletului din fereastra.
    In general, imaginile au un aer sumbru, culori inchise, forme alugite; copii nu au fost prea incantati de ilustratii. In schimb copertile le-au placut pentru ca spiridusii au fete zambitoare, ochi blanzi.

    Mult succes in continuare, asteptam noi carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Anca! Multumim mult de tot pentru feed-back! Vom tine seama de observatiile tale la o viitoare re-editare a colectiei. In alta ordine de idei, sunt bucuroasa sa te anunt ca foarte curand vom iesi in luma cu o noua carte- Enescu si hora razelor de soare. Sunt tare curioasa care va fi parerea ta! Imbratisari, Cristina

      Ștergere
  4. Buna Cristina! Se vor reedita cartile? Din pacate, laAdevarul nu raspunde nimeni pe subiectul achizitiei cartilor. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Lavinia! Deocamdata avem in cuptor 'Enescu si hora razelor de soare' si pregatim lansarea unei carti despre Paganini. Pentru re-editarea colectiei nu am primit inca unda verde. Dar nu ne lasam :). Tinem aproape, bine? Imbratisari, Cristina

      Ștergere