De mii de ani, povestile vin dinspre sat catre oras, ca sursa de valori si de intelepciune. De ceva vreme, aceste povesti au amutit, coplesite fiind de istorisirile de la oras. Nu mai stim la ce viseaza copiii de la sate. Care sunt reperele lor de bunatate. Care sunt obstacolele lor. Povestile lor par intrate in amortire, fara vreo sansa in competitia cu universul mult mai colorat, mai agresiv, mai bine promovat al ”povestilor de la centru”.
Povestea a fost mereu antrenament pentru viata, busola pentru valori, sursa de inspiratie si de visare. Dar nu ne antrenam peste tot la fel. Vom vedea ca la sat un copil viseaza o portie cu cartofi fierti, imbunati cu branza. Sau ca pentru el a ajuta pe cineva inseamna sa taie lemne, sa care apa sau sa dea de mancare la pui. Pentru foarte multi dintre ei bunatatea inseamna mai ales prezenta familiei. Sunt tot mai multi copii lasati in urma de catre parintii plecati la munca peste hotare. Sunt tot mai multi copii crescuti de bunici, copii care spera din tot sufletul sa nu ramana singuri.
Ca scriitor, aleg intotdeauna drumul greu. Pentru ca stiu ca la capatul lui voi gasi o minune, nu o banalitate. Nu a fost usor de strang sute de raspunsuri de la toti atatia copii din 17 localitati din Romania. Dar aceste seminte de bunatate au rodit intr-o carte. O carte despre ce inseamna sa fim generosi, deschisi, sa avem incredere si rabdare. Despre cum educatia e singura cale rodnica. Despre cum doar impreuna ne va fi cu adevarat mai bine.
Pe acest drum, am avut sprijinul nepretuit al celor de la Ameropa Grains, carorale multumesc dincolo de cuvinte. Ambitia lor a fost ca intrebarile mele sa ajunga in scolile din 17 sate, sa fie un prilej de gandire, nu doar un imbold la compunere. Voluntarii Ameropa din programul Happy Grains au distribuit chestionarele bunatatii, au discutat cu profesorii, au strans raspunsurile. La final, am primit o adevarata recolta de scrisori. Veti gasi multe dintre gandurile copiilor in paginile scrise de mana, despre bunatate. Le-am lasat asa, neprelucrate, pentru ca inocenta lor este artă. Cele sapte povesti se hranesc din samburii narativii culesi din aceste scrisori. Ele pun laolalta vis, emotie, speranta si intelepciune. Sper sa fie o sursa de inspiratie pentru toti copiii, indiferent unde locuiesc.
Si pentru ca povestea proiectului nostru are un final fericit, sa spunem ca in decembrie, 3500 de copii din 17 sate vor primi aceasta carte cadou de Craciun, din partea Ameropa.
Impreuna facem lumea mai buna, om cu om, poveste cu poveste!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu