Prima poveste din "Strauss si valsul trandafirilor de mai" e un mini-indreptar de bune maniere la concert pentru iepurasi, veverite si copii. Poate astfel veveritele nu vor mai sparge nuci in timpul valsului de intampinare, iar cotofenele nu vor "sopti" de sa se sifoneze partiturile violonistilor.
Regula no1: Fara zgomote in timpul spectacolului. Fara rontait. Fara fatait. Fara soptit.
- Sa nu uitam pupezele, adauga paunul Grand Jr. La ultimul spectacol, nu am reusit sa vad nimic pe scena din cauza palariilor unor tinere inaripate, nu dau nume.
Da, asa ajungem la regula no 2: Ne imbracam cu respect fata de muzicieni si fata de ceilalti spectatori. Nu ne aratam ghearele de la picioare nici daca e vara si cald. Fara sandale, fara pantaloni scurti, fara camasi suflecate. Cat despre fete, dar mai ales despre pupeze si cotofene, atentie la coditele-fantana din varful capului, la pampoane si la palariile ca niste cuiburi. Nu e carnaval, nici circ.
Cand intra pe scena membrii orchestrei, aplaudam pana se asaza ultimul dintre acestia. Aplaudam cand isi face aparitia violonistul-sef (concert-maister), cel care va da tonul pentru ca ceilalti muzicieni sa isi poata acorda instrumentele.
- Imi amintesc cum o mierla din alta padure a batut din aripi pana i-au sarit fulgii cand muzicienii au terminat de acordat instrumentele. A crezut ca acesta a fost tot spectacolul! suspina paunul Grand Jr.
Cand se termina concertul, aplaudam si strigam "bravo" pentru un solist, "brava" pentru o solista si "bravi" pentru mai multi muzicieni. Atentie, doar cand se termina concertul, nicidecum in pauzele dintre parti.
- Din pacate, unele caprioare se grabesc sa tropaie admirativ de fiecare data cand muzica pare a inceta, stricand magia concertului, adauga mahnit Grand Jr.
Si iata regula no 3: Daca nu suntem siguri, asteptam pana aplauda ceilalti spectatori sau pana dirijorul se intoarce cu fata catre public si se inclina. Desigur, mai simplu ar fi sa urmarim ce scrie in program.
Daca ne e sete sau foame, asteptam pauza, apoi mergem in foaier si doar acolo putem gusta niste dulciuri sau niste racoritoare. Ideal ar fi ca acestea sa nu fie aduse de acasa, din scorbura fiecaruia, si in niciun caz sa nu fie pastrate sub aripa in sala de concert.
Pana la urma, regula de baza este: bucurati-va de muzica, dar ingaduiti-le si celorlalti sa se bucure de ea!
Frumos! I-as sugera si ursului morocanos sa nu se mai supere cand veveritele, iepurii, caprioarele si baietii sau fetitele mai scapa pe jos vreo regula si uita momentan de ea. Si lui ii e greu sa nu sforaie uneori, daramite micilor vietati sa nu fie neastamparate, macar in pauza!
RăspundețiȘtergere:))) in ghidul extins de bune maniere introducem si ursul morocanos.
ȘtergereMultam, diana!